Jouke van Dijk, hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse, pleit in een essay voor een snelle aanleg van de Lelylijn – gesterkt door de steun van veel politieke partijen en een reeds gereserveerd bedrag van 3 miljard euro. Dit besluit zal de brede welvaart in noordelijk Nederland en het hele land bevorderen, in lijn met het veelbesproken rapport "Elke Regio Telt", stelt Van Dijk.

Op 6 december wordt de nieuwe Tweede Kamer beëdigd. Met welke blik bekijkt het nieuwe parlement de inrichting van Nederland? Telt elke regio? Reikt het zicht verder dan de Randstad? De installatie van een nieuwe Tweede Kamer betekent tevens afscheid van politici zoals Stieneke van der Graaf, Lisa van Ginneken en Nicki Pouw-Verweij, die zich actief hebben ingezet voor de realisatie van de Lelylijn. Welke volksvertegenwoordigers zullen binnenkort het spoorwegbeleid in hun portefeuille hebben? Meer inzicht in de vraag of het aanleggen van de Lelylijn een goed idee is, kunnen zij in elk geval alvast opdoen via een essay van Jouke van Dijk dat onlangs in het AGORA-themanummer Per Spoor verscheen.

 

Vanuit het perspectief van zowel regionale als nationale brede welvaart pleit Van Dijk, hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse en voorzitter van de SER Noord-Nederland, voor een snelle aanleg van de Lelylijn, en ook voor het snel regelen van de benodigde financiering. Met het merendeel van de politieke partijen die dit in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen en een reeds gereserveerd bedrag van 3 miljard door het vorige kabinet, zou een snel besluit van het nieuwe kabinet de brede welvaart zowel in noordelijk Nederland als in de rest van het land bevorderen. Dit zou een concrete stap zijn in lijn met de aanbevelingen van "Elke Regio Telt" om de investeringslogica van het Rijk aan te passen. Het essay is hier te lezen.

Nieuwsoverzicht