Wederom een belangrijke mijlpaal voor de Lelylijn vandaag! In Brussel hebben de 27 lidstaten van de Europese Unie besloten dat de Lelylijn als schakel wordt opgenomen in het uitgebreide Europese transportnetwerk, beter bekend als TEN-T. Met deze cruciale stap belandt de beoogde spoorverbinding op het Europese spoorkaartje en wordt de deur geopend voor financiering vanuit de EU.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie Infrastructuur & Waterstaat reageert opgetogen: "Dit zet de Lelylijn letterlijk op de kaart. Een belangrijke en mooie stap op weg naar realisatie van de spoorlijn." Heijnen geeft aan dat er nog heel veel werk te doen is, maar stelt ook dat "dit Europese besluit ons uitdaagt om ook écht werk te maken van de aanleg van de Lelylijn."

Het opnemen van de Lelylijn in de uitgebreide variant van het Europese transportnetwerk is een nieuw hoofdstuk in de totstandkoming van de plannenmakerij en uiteindelijke aanleg van de spoorlijn, die Lelystad met Groningen en Leeuwarden moet verbinden en daarmee een link gaat vormen binnen het Europese spoornet – met name als het gaat om de verbinding tussen de Randstad en Duitse steden als Bremen en Hamburg. Eerder werd door het kabinet al drie miljard voor de Lelylijn gereserveerd in het regeerakkoord.
 
Verbinden van landsdelen
De Initiatiefgroep Lelylijn blijft erop hameren dat de nieuwe snelle spoorlijn aangelegd moet worden als snelle spoorverbinding tussen de Randstad, Noord-Nederland en het Duitse achterland. Hierbij moet echter ook voldoende aandacht zijn voor het aanleggen van tussenliggende stations als Emmeloord en Drachten. De spoorlijn speelt namelijk een belangrijke rol in het ontsluiten van die regio's. Volgens de Initiatiefgroep kunnen snelle internationale treinen, intercity's én regionale treinen met moderne spoortechnieken (ERTMS) uitstekend van dezelfde spoorlijn gebruik maken, bijvoorbeeld door middel van viersporige stations. Deze belangrijke onderdelen zullen tijdens het tracéonderzoek in de komende jaren verder uitgewerkt worden.
 
Foto ter illustratie van station Emmeloord, met dank aan Patrick Carbin!
Nieuwsoverzicht